Sådan rengør du en bradepande

Rengøring af bradepande
Sådan rengør du en bradepande
Henrik Andersen
-
07/01/2023
-

Rengøring af en bradepande, kan hurtigt blive et større projekt, hvis der har sat sig rester godt fast på bradepanden. Det kan være fristende at skrabe det af, men du skal være opmærksom på, at det kan gøre mere skade end gavn.

Når en bradepande skal rengøres allermest optimalt, er der nogle fremgangsmåder, du med fordel kan gøre brug af, og andre du bør undgå. Det er både for at sikre bradepandens levetid samt din sundhed. Herunder kan du læse, hvordan rengøring af bradepande bør gøres, og hvordan du skal undgå at gøre det.

Rengøring af bradepande

Ved rengøring af bradepande er det vigtigt, at du går blidt frem. Det nytter ikke noget at bruge skarpe metalgenstande til at skrabe resterne af med eller tørre stålsvampe til at skure med. Du kan risikere at ridse bradepanden og så hænger skidtet ekstra godt ved næste gang, du bruger bradepanden.

Du fjerner ganske enkelt den effektive overfladebehandling, der gør, at maden ikke hænger så godt ved, men som også kan være beskyttende for dit helbred mod det materiale, der er under belægningen.

Vask den ikke i opvaskemaskinen

Det er desuden vigtigt, at du ikke rengør din bradepande i en opvaskemaskine, medmindre det står angivet, at den kan tåle det.

En bradepande kan i mange tilfælde være lavet af jern, og det kan resultere i flyverust i din opvaskemaskine. Rusten kan sætte sig på dit andet service af jern og ødelægge det.

Brug brun sæbe til at rengøre

Ved rengøring af bradepande med sæbe er det derfor vigtigt at anvende en blød svamp, børste eller klud.

Du kan skrubbe bradepanden i sæbe med de bløde materialer. Husk at bruge varmt vand. Hvis madresterne er brændt godt fast i bradepanden, kan du forsøge at anvende brun sæbe.

Du smører sæben på hele bradepanden, hvorefter du dækker den til i lufttæt emballage, som f.eks. en plastikpose eller husholdningsfilm. Lad sæben arbejde i nogle timer, hvorefter madresterne kan vaskes let af med en blød opvaskebørste eller karklud.

Alternative måder at rengøre din bradepande på

Hvis du har afprøvet brun sæbe uden held, kan du ty til alternative metoder ved rengøring af bradepande. Her anvender du kraftigere virkemidler, der på samme måde kan opløse madresterne og løsne dem fra bradepanden.

Vaskepulver kan i denne forbindelse være et effektivt virkemiddel, og fremgangsmetoden er ganske enkel. Du lægger bradepanden i en beholder med varmt vand. Det er vigtigt, at hele bradepanden er dækket af det varme vand. Herefter drysser du 1-3 spsk. vaskepulver, alt afhængig af bradepandens størrelse, i vandet. Når bradepanden har ligget i sæbevandet i nogle timer, kan du nu forsøge at rengøre den med en børste, svamp eller klud.

Når du alligevel står med bradepanden i køkkenet, kan du også afprøve muligheden med en opvasketabs. De anvendes nemlig i opvaskemaskinen af en grund, og det er, at de er gode til at opløse fedt og madrester. Fremgangsmåden er nogenlunde den samme som med vaskepulver.

Du lægger bradepanden i en beholder og fylder beholderen med varmt vand, indtil bradepanden er dækket af vandet. Herefter tilføjer du en opvasketab og lader den arbejde i vandet i et par timer eller natten over. Madresterne bør nu være opløst og lette at få fjernet fra bradepanden med en opvaskebørste eller børste.

Brug en af ovenstående metoder, når du skal rengøre din bradepande, så har du glæde af din bradepande i mange år.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!